Voiko Koodikärpissä käydä useampana kesänä?

Koodikärpät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 Buutti Oy:n hallituksen puheenjohtajan Dan Ackersin toimesta. Ajatuksena perustamisen taustalla oli innostaa nuoria ICT-alalle alalla vallitsevan työvoimapulan takia. Vuonna 2021 voidaan nähdä, että tässä ollaan onnistuttu, ja vieläpä melko hyvin. Koodikärpissä on tänäkin kesänä mukana useita “veteraaneja”, jotka ovat olleet mukana toiminnassa myös aiempina vuosina. Löytyypä vanhoja Koodikärppiä ohjaajienkin joukosta. Mutta mikä Koodikärpissä viehättää lähtemään mukaan vuodesta toiseen? 

Antti koodailee myös vapaa-ajalla

Web-ryhmän Antti Ellilä etätyöpisteellä kotonaan

Antti Ellilä on 16-vuotias web-ryhmäläinen, ja on Koodikärpissä mukana jo toista vuotta. Syksyllä hänellä alkaa toinen vuosi lukiossa, ja vapaa-ajallaan hän tykkää puuhailla tietokoneella mm. koodauksen parissa. “Koodikärpistä kuulin ensimmäistä kertaa koulun kautta. Kävin kuuntelemassa Koodikärppien esittelyä, ja ajattelin, että se kuulosti kiinnostavalta kokemukselta. Kesätyöseteli löytyi mutta työ oli vielä hakusessa, joten päätin hakea”, Antti kertoo. “Ennen Koodikärppiä minulla oli jo kokemusta koodaamisesta. Olen vapaa-ajalla koodaillut aika vaihtelevasti, simppeleistä koodinpätkistä parin tuhannen rivin full stack -projekteihin, pelejä, modeja ja web-hommia”, hän jatkaa. Kahdessa eri ryhmässä Koodikärppiin osallistuneena Antti on päässyt kehittämään esimerkiksi roguelike-tyylistä peliä, koronaseurantasivustoa ja monia muita projekteja. 

Eetu löysi Koodikärpistä uuden harrastuksen

Eetu Matikkala on Koodikärpissä mukana kolmatta kertaa. Ensimmäisellä hakukerrallaan hän olisi halunnut ohjelmointiryhmään, mutta päätyikin 3D-mallinnukseen. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään huono juttu, sillä innostus 3D-mallinnusta kohtaan heräsi, ja Eetu tekee sitä nykyään myös vapaa-ajallaan. “Ensin tein Koodikärpissä peliporukalle VR-peliin proppeja, sitten sukellusveneen. Omalla ajalla aloin mallintaa autoa, ja olen tehnyt myös VFX-suunnittelua.” Eetu opiskelee Oulun Lyseon lukiossa kolmatta vuotta IB-linjalla, ja harrastaa 3D-suunnittelun lisäksi tietokonepelejä sekä parkouria. Lukion jälkeen Eetua kiinnostaisi opiskella pelisuunnittelua, tai mahdollisesti jotain visuaalisiin efekteihin tai grafiikkaan liittyvää.

Eetu Matikkala 3D-tulostimen äärellä

Peliohjelmointia tiimityönä

Pelikehityksen ryhmään kuuluvat Niilo Hanni ja Miika Ojala ovat työskennelleet etätyöjaksollaan samassa tiimissä omaa peliään kehittäen. Heidän lisäkseen tiimiin kuuluu myös Ville Aula. Pelin tekemiseen apua on saatu myös 3D-ryhmältä, esimerkiksi hahmon mallinnuksen muodossa. Kyseessä on metroidvania-tyylinen tasohyppelypeli, jossa seikkaillaan taskulampun valossa luolastossa sadetakkiin pukeutuneella hahmolla, taistellen samalla vihollisia vastaan.

Niilo on tehnyt peliohjelmointia vapaa-ajallaan, myös ennen Koodikärppiä. “Nytkin on käynnissä yksi roguelike-projekti, jota olen työstänyt jo kymmenen kuukautta”, hän kertoo. Miika sanoo, ettei varsinaisesti harrasta koodausta, mutta kokemusta löytyy kuitenkin Koodikärppien ulkopuoleltakin. “Joskus pienenä kävin jossain koodikerhossa, mutta en kyllä muista enää mitä siellä tehtiin. Aloin oikeastaan ensimmäistä kertaa koodaamaan syksyllä 2019, kun aloitin koulut.” Miika suorittaa OSAO:lla tieto- ja viestintätekniikan opintoja kaksoistutkintona, ja Niilo opiskelee Merikosken lukiossa. Miika suunnittelee armeijan suoritettuaan jatkavansa opintojaan tietotekniikan parissa joko yliopistossa tai ammattikorkeassa, Niilo taas ei ole vielä tässä vaiheessa tulevaisuuden suunnitelmistaan ihan yhtä varma. Koodikärpissä Miika on mukana toista-, ja Niilo kolmatta kertaa, minkä lisäksi hän on osallistunut myös Koodikärppien kerhoihin. 

Niilon, Miikan ja Villen kehittämä seikkailupeli

Miksi Koodikärppiin?

Kysyimme nuorilta, miten he innostuivat hakemaan Koodikärppiin. Eetu oli etsinyt kesätöitä netistä, ja päätti hakea Koodikärppiin, ensisijaisesti koodauksen pariin. Koodaushommiin hän ei päätynyt, mutta 3D-mallinnuksesta löytyi uusi harrastus, joka innosti hakemaan mukaan uudemmankin kerran. Antti ja Niilo saivat molemmat kuulla Koodikärpistä kouluillaan pidettyjen esittelyjen kautta. Niilo oli ensimmäisenä vuonna mukana älykkäiden laitteiden ryhmässä, mutta peliohjelmointi vaikutti kiinnostavammalta, joten hän päätyi seuraavana kesänä osallistumaan uudelleen, päästäkseen puuhailemaan senkin parissa. Miika puolestaan kuuli Koodikärpistä kaveriltaan. “Kaveri kertoi, että olisi sopiva kahden viikon jakso, jossa pääsee tekemään oman alan hommia opintojen tueksi. Mukavaa on ollut tänä- ja viime vuonna.”

“Kaikista ryhmistä voi varmasti saada paljonkin irti, kun on oikeasti kiinnostunut oppimaan uusia asioita”

Eetu Matikkala

Kuten aiemmissakin haastatteluissa, halusimme selvittää mikä nuorten mielestä on tärkeintä, mitä Koodikärpistä saa irti. Osallistuminen tapahtumaan useampana vuonna kertoo jo itsessään paljon siitä, mitä nuoret ovat Koodikärpistä mieltä. Osaavat ohjaajat ja mukava porukka tulivat ilmi jokaisessa haastattelussa ainakin jollakin tapaa. Näiden lisäksi nuorille tärkeimpiä asioita Koodikärpissä oli muun muassa uuden oppiminen, vanhojen taitojen kehittäminen ja ryhmissä työskentely. Antti kertoi oppineensa Koodikärpissä esimerkiksi web-ohjelmointityökalu Reactin käyttöä, mitä hän ei olisi luultavasti muuten edes kokeillut. Miika ja Niilo kertoivat tykänneensä erityisesti siitä, että peliryhmässä jakaannuttiin vielä ryhmän sisäisiin tiimeihin, jotka kaikki kehittivät omia projektejaan. “Todennäköisesti tulevan työelämän kannalta aika hyödyllistä, että saa täällä kokemusta tämmöisestä tiimityöskentelystä”, Miika totesi. “Kaikista ryhmistä voi varmasti saada paljonkin irti, kun on oikeasti kiinnostunut oppimaan uusia asioita. Esimerkiksi mulla tuo 3D-mallinnus”, tiivisti Eetu.