“Työjakso ylitti odotukseni. Ilmapiiri oli rento ja sain olla oma itseni.”

-Koodikärppä 2019

“Työtehtäväni olivat äärimmäisen mielenkiintoisia sekä vaativat sopivasti ajattelua.” -Koodikärppä 2019

Tykkäsin! Hyvä meininki ja tehtävänannot sekä ohjaus parempaa kuin hyvää” -Koodikärppä 2018

Tykkäsin todella paljon. Opin niin paljon uutta ja kiinnostukseni pelisuunnittelua ja -kehittelyä varten kasvoi entisestään.-Koodikärppä 2018

Mistä on kyse?

Koodikärpät on tänä kesänä jo kuudetta kertaa järjestettävä ICT-alan kesätyötapahtuma. Kahden viikon mittaisella kesätyöjaksolla yhteensä 150 nuorta pääsee toteuttamaan oikeita ohjelmistokehityksen ja robotiikan projekteja osaavassa ohjauksessa.

Kenelle?

Tapahtuma on suunnattu 15-17-vuotiaille, joilla on käytössään Oulun kaupungin tai muun lähialueen kunnan kesätyöseteli. Katso kesätyöseteliin liittyvät ohjeet tästä linkistä: https://www.ouka.fi/oulu/tyo-ja-elinkeinot/kesatyoseteli 

Jos sinulla ei ole kesätyöseteliä (olet yli 18-vuotias tai et asu Oulussa), voit silti tulla mukaan Koodikärppiin. Laita viestiä matilda.mustakallio(at)buutti.com ja kerro milloin ja mitä haluaisit tulla tekemään, niin olemme sinuun yhteydessä.

Miksi hakea Koodikärppiin?

Koodikärpissä pääset tutustumaan ICT-alaan mielenkiintoisten projektien kautta. Kesän aikana muun muassa rakennetaan robotteja, luodaan mobiilisovelluksia, kehitetään VR-peliä ja 3D-tulostetaan minifiguureja. Tämä on arvokasta kokemusta tulevaisuuden työpaikkoja etsiessä, puhumattakaan siitä että Koodikärpissä työskentely on todella hauskaa! Tapaat samanhenkisiä kavereita ja opit uutta mukavien ohjaajien opastuksessa.

Kuka järjestää Koodikärpät?

Koodikärpät rahoittaa Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, toteuttajana toimii Buutti Oy. Nuoria ohjaavat jo aiempina kesinä mukana olleet ohjaajat, jotka opiskelevat itse ICT-alaa Oulun yliopistossa.

Työaika

Koodikärpissä työskennellään 2 viikon ajan 30h/viikko. Kesätyöjakso aloitetaan jonakin maanantaina 7.6.2021 – 30.7.2021 välisenä aikana. Ensimmäinen mahdollinen aloituspäivä on maanantaina 7.6. ja viimeinen 19.7. Tapahtuma järjestetään Oulun yliopistolla, Fab Labin läheisyydessä. Seuraamme kuitenkin koronatilannetta, ja Koodikärpät voi tarvittaessa siirtyä etätyöskentelyyn.

Hakeminen

Haku Koodikärppiin on auki 8.2.-28.3. Voit hakea mukaan täyttämällä hakemuslomakkeen koodikärppien nettsivuilla (koodikarpat.com/kesatyot). Hakemuksen perusteella sinut valitaan mukaan videohaastatteluun, jonka avulla valitsemme lopulliset 150 osallistujaa. Hakemuksia aletaan käsitellä jo hakuaikana, joten laitathan hakemuksesi mahdollisimman pian!

Lisätietoa

Matilda Mustakallio

+358 45 783 29415

matilda.mustakallio@buutti.com

Aiheet 2021

Älykkäät laitteet

Älykkäät laitteet -ryhmä rakentaa monenlaisia vempaimia, joille yhteistä on ohjelmoinnin ja sähkötekniikan yhdistäminen.

Esimerkkiprojekti on UDAR-tutka, joka toimii ultraäänisensorilla, jota servo kääntelee. Sillä voi skannata huoneen koko asettamalla se keskelle lattiaa. Älykkäiden laitteiden kehittämistä tarvitaan myös VR-polkupyöräpelin kehityksessä, jossa Arduinolla mitataan polkupyörän liikettä. Arduinon lisäksi elektroniikan puolella pääsee työskentelemään myös 3D-tulostimien kunnostuksessa ja robottien elektroniikan parissa.

Ohjaaja: Joonas Patana.

Pelikehitys

Peliohjelmoinnissa pääpaino on VR-pelien kehityksessä. Tärkeimmät projektit ovat Dragon Box -taistelupelin sekä kuntopyöräpelin kehitys. Niiden lisäksi pelikehityksessä päästään kehittämään asentojen ja liikkeiden tunnistusta Vive-trackereiden avulla. Näitä tarvitaan esimerkiksi Lämäri-jääkiekkopelin kehityksessä.

Ohjelmoinnin lisäksi pelikehitystiimissä pääsee suunnittelemaan pelien kenttiä, grafiikkaa ja äänimaailmaa.

Ohjaaja: Atte Karjalainen.

Mobiilisovellukset

Mobiilisovellustiimi tänä kesänä päästään tekemään Augmented Reality (AR) appia, jossa tietokoneella tehtyjä malleja sijoitetaan puhelimen näytön kautta “oikeaan maailmaan”. Android-puhelin myös valjastetaan peliohjaimeksi Koodikärppien uudessa partypelissä.

Tiimi tutustuu koko mobiilisovelluksen luomisprosessiin, johon kuuluu ohjelmoinnin lisäksi myös UI/UX-kehitystä, eli sovellusten ulkoasun ja käytettäyyden suunnittelua.

Ohjaaja: Jyri Kauppinen

Web-kehitys

Web-kehitystiimi pääsee tekemään web-applikaatioita ja verkkosivuja. Aiemmin Koodikärpissä kehitettiin palautteenantosovellus, joka toimii Google formsin tapaan. Kesällä kehitettiin myös inventaariosovellus  pitämään ohjaajat ajan tasalla esimerkiksi elektroniikkakomponenttien määristä varastoissa.

Ohjaaja: Jyri Kauppinen

3D-suunnittelu ja -tulostus

3D-mallinnuksessa tuotetaan malleja peleihin ja mallinnetaan mekaanisia osia robotiikkaprojekteihin.

Pelimallinnuksessa pääpaino on tuottaa malleja peliohjelmointiryhmän kehittämiin peleihin Blender-ohjelmalla. Robotiikkamallinnuksen puolella rakennetaan robottipukua vanhojen Buutti-perinteiden vaalimiseksi.

Osien mallinnukseen käytetään Fusion360-ohjelmaa ja prototyyppiosia voidaan valmistaa laserleikkurilla tai 3D-tulostimella.

Ohjaaja: Joel Loikkanen

Luova laserleikkaus

Laserleikkuri on monipuolinen työkalu, jolla voi tehdä sekä mekaanisia osia, että näyttäviä kaiverruksia. Sen etu 3D-tulostukseen nähden on nopea osien valmistusaika. Laserilla voi tehdä kaikenlaista palapeleistä laatikoihin ja 3D-malleihin. 2D suunnittelussa pääset hyödyntämään matemaattisten taitojen lisäksi myös taiteellista puolta käyttäen apuna esimerkiksi piirtopöytää.

Ohjaaja: Selina Heikura