Kesätyön kautta osaksi innostavaa yhteisöä

Mitä kesätöistä jää käteen?

Monelle nuorelle vastaus tähän kysymykseen on todennäköisesti palkka. Kouluikäisillä omaa rahaa ei välttämättä ennen kesätöitä ole ollut kovinkaan suuria summia, joten palkka tuntuu erittäin isolta asialta. Kysymystä hetken mietittyään mieleen voi juolahtaa myös työkokemus, mikä varmasti tulee helpottamaan työllistymistä tulevaisuudessa. Uudet taidot ja värikkäämpi CV auttavat varmasti työnhaussa, oli työ sitten mitä tahansa. Mutta mitä muuta kesätyö voi antaa näiden asioiden lisäksi? 

Haastattelimme Toni Kyllöstä, joka toimii Koodikärppien vastuukouluttajana. Toni on ollut Koodikärpissä mukana jo useamman vuoden ajan: aluksi ohjaajana Koodikärppien kerhoissa, ja nykyään hän toimii kesätyöprojektin vetovastuussa. Töidensä lisäksi Toni opiskelee Oulun yliopistossa tietotekniikkaa. Koodikärppiin hän päätyikin yliopisto-opiskelijoille suunnatun robotiikkakerhon kautta, jonka aikana häntä kysyttiin vetämään samanhenkistä robotiikkakerhoa lukioikäisille. 

Monipuolista ja kiinnostavaa tekemistä

Kysyimme Tonilta, millaista työskentely Koodikärpissä on käytännössä. “Alussa käydään perusasioita läpi yhdessä, ja aletaan valmistella ensimmäisiä pienempiä projekteja”, Toni kertoo. “Aluksi meininki voi olla hieman jäykkää, mutta hommat ovat lähteneet aina hyvin käyntiin alkujännityksen mentyä ohi ja porukan tutustuessa toisiinsa.” Alun perehdytyksen ja pienempien projektien jälkeen aletaan työstämään hieman haastavampia projekteja. Työskentelystä tulee jakson edetessä myös vapaamuotoisempaa, kun asiat alkavat rullaamaan löyhemmälläkin ohjauksella luontevasti.

“Aluksi meininki voi olla hieman jäykkää, mutta hommat ovat lähteneet aina hyvin käyntiin alkujännityksen mentyä ohi”

Toni Kyllönen

Koodikärppien vastuukouluttaja Toni Kyllönen Oulun yliopiston Fab Labilla, jonka tiloja sekä laitteita Koodikärpät pääsevät tänäkin kesänä käyttämään.

Koodikärpissä on aina ollut hyvä ryhmähenki, sillä tapahtuma vetää puoleensa samanhenkisiä ihmisiä. Aiempina vuosina Koodikärpissä on ollut paljon esimerkiksi videopelejä ja kuvataidetta harrastavia nuoria. Näitä harrastuksia Koodikärpissä päästäänkin toteuttamaan esimerkiksi mallinnuksen tai peliohjelmoinnin parissa. Harrastuneisuus esimerkiksi robotiikan, ohjelmoinnin tai videopelien parissa on varmasti hyödyksi, vaikka aiempaa kokemusta ei Koodikärpissä tarvitakaan. Myös luovuudesta ja taiteellisesta silmästä voi Koodikärpissä olla Tonin mukaan yllättävänkin paljon hyötyä. “Mukana on ollut monta tosi luovaa tyyppiä, jotka ovat esimerkiksi Blenderillä saaneet parin päivän harjoittelun jälkeen aikaiseksi niin mahtavia tuotoksia, etten osaisi edes vuosien kokemuksella kuvitellakaan mitään vastaavaa”, hän kertoo. 

Yhteisöstä tsemppiä tekemiseen

Samanlaista harrastuspohjaa ja kiinnostuksen kohteita omaavasta porukasta saa helposti uusia kavereita, joiden kanssa voi jutella itseään kiinnostavista asioista. “Esimerkiksi peli- tai web-ohjelmoinnista kertominen saattaa kuulostaa asiasta tietämättömälle jopa pelottavalta”, Toni toteaa. Projekteista ja harrastuksista juttelemisen helpottamiseksi Koodikärpillä on oma Discord-kanava. “Sinne tulee vähän väliä kuvia ja videoita Koodikärppien omalla ajallaan tekemistä projekteista. Siellä voi myös jutella ihan niitä näitä, ja välillä sinne tulee myös tiedotteita ja uutisia esimerkiksi Fab Labista tai Oulun yliopiston tapahtumista.”

Samanhenkisten kavereiden löytäminen ja yhteisten kiinnostusten kohteiden jakaminen auttaa myös tulevaisuuden opintojen kannalta. Kavereiden kanssa tekeminen on innostanut monia entisestään, ja useat entiset Koodikärppien kesätyöntekijät ovatkin lähteneet ICT-aloille opiskelemaan. “Monet Koodikärpät ovat hakeneet Oulun yliopistoon useille eri aloille. Sen lisäksi tiedän, että Koodikärppiä on mennyt myös OSAO:n tieto- ja viestintätekniikan puolelle. On ollut mukava kuulla, että kesätyökamppiksemme on innostanut nuoria hakemaan alalle. Yksi entinen koodikärppä on myös esimerkiksi voittanut Taitaja-kisan elektroniikka ja robotiikka -osion.” 

“Tärkein hyöty ei ole välttämättä käytännössä opitut taidot, vaan uudet, samoista asioista kiinnostuneet kaverit.”

Toni Kyllönen

Koodikärpissä nuoret pääsevät oppimaan paljon uusia taitoja ja hiomaan jo olemassa olevia kykyjään. Toni näkee samanhenkiset kaverit sekä Koodikärppien mukana syntyneen yhteisön kuitenkin käytännön taitoja tärkeämpänä. “Tärkein hyöty ei ole välttämättä käytännössä opitut taidot, vaan uudet, samoista asioista kiinnostuneet kaverit”, Toni kertoo. Samanhenkinen porukka kannustaa toisiaan, ja innostaa jatkamaan alalla eteenpäin. Omien harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden parissa puuhastelu on paljon mielekkäämpää, kun on olemassa samoista asioista kiinnostunut kaveriporukka, jonka kanssa omat saavutukset, onnistumiset tai mokat voi jakaa.